sobota, 25 kwietnia 2009

Niezdrowe przegryzki

Unikaj niezdrowych przegryzek, a w szczególności tego, co solone, sztucznie barwione, zawierające konserwanty, słodzone i tłuste.
Niezdrowe przekąski
  • nadziewane wafelki
  • twarde cukierki
  • żelki
  • batoniki
  • chałwa
  • chipsy
  • solone paluszki
  • drożdżówki
  • gotowe ciasta
  • gotowe desery mleczne i puddingi

Zdrowe przekąski:
  • jabłka, gruszki, brzoskwienie, banany, kiwi, śliwki - bez ograniczeń
  • bakalie - dawkuj, bo są kaloryczne
  • pestki słonecznika lub dyni - dawkuj, bo są tłuste
  • warzywa zwłaszcza surowe bez ograniczeń: kalarepka, ogórek, papryka, marchewka
  • sucharki bez cukru,
  • chlebek ryżowy
  • chrupki zbożowe
  • niesłodzone owocowe musli
  • chrupkie pieczywo, zwłaszcza żytnie
  • batoniki zbożowe
  • ciastka z mąki razowej lub pełnoziarnistej
  • ciasteczka owsiane
  • herbatniki imbirowe w I trymestrze - łagodzą nudności
  • lody sorbetowe
  • chipsy jabłkowe, buraczkowe lub marchewkowe
  • nabiał: jogurt, kefir, maślanka, naturalny twarożek -wybieraj te bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz