autorem artykułu jest Aleksandra Krawczyk
Są takie produkty, które będąc w ciąży bezwzględnie należy wykluczyć z jadłospisu.
alkohol – jest bezwzględnie zabroniony (!) nawet niewielkie ilości alkoholu mogą spowodować trwałe uszkodzenie płodu, poronienie, przedwczesny poród, a także wystąpienie płodowego zespołu alkoholowego (PZA, po ang. FAS).
mocna kawa i herbata, cola, napoje energetyzujące – ze względu na zawartość w nich kofeiny, która zwiększa ryzyko poronienia, a u noworodka niedowagi, utrudnia przyswajanie żelaza i ma działanie moczopędne, przez co odwadnia organizm i wypłukuje z niego wapń (niezbędny do prawidłowego rozwoju kości maleństwa).
sery pleśniowe (typu Brie i Camembert) oraz niepasteryzowane produkty kozie i owcze – ze względu na występowanie bakterii typu listeria, powodujące chorobę zwaną listeriozą. Ciężarne kobiety są bardziej podatne na tą chorobę, która w skrajnych przypadkach może doprowadzić do poważnych uszkodzeń płodu lub poronienia
surowe jaja i niepasteryzowane mleko – mogą być źródłem salmonelli
surowe i niedogotowane mięso – może zawierać mikroorganizmy wywołujące toksoplazmozę (jeśli przechodzisz ją po raz pierwszy w ciąży, może ona wywołać u dziecka poważne urazy układu nerwowego)
duże ilości wątróbki - nadmiar witaminy A w niej zawartej może być szkodliwy dla rozwoju dziecka
fistaszki i produkty je zawierające (niektóre czekolady czy ciastka) – orzeszki ziemne bardzo łatwo uczulają, więc ze względu na niebezpieczeństwo alergii (szczególnie jeśli w rodzinie są alergicy) lepiej ograniczyć ich spożywanie do minimum aż do zakończenia karmienia piersią.
Więcej artykułów na temat ciąży, porodu opieki i wychowywania dziecka znajdziesz na portalu: http://www.nivena.pl
--
Aleksandra Krawczyk, [URL]http://www.nivena.pl [/URL]
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo dobra stronka polecam! Ja w ciąży korzystałam z porad z www.e-zlobek.pl
OdpowiedzUsuń